Turskøyter er et utrolig flott fremkomstmiddel, raskt og du kommer rundt på steder du vanligvis ikke besøker på vinteren. Men det gjelder å gripe mulighetene når den finnes, kan være få timer det er drømmeforhold, andre helga i mars var en av disse.
Det finnes ikke sikker is, men det finnes sikre skøytere. Kunnskap om is er viktig, og alle som beveger seg på isen må skaffe seg kunnskap for egen sikkerhet. Har du det, åpner det seg et utrolig fint transportmiddel, nemlig -turskøyter. Du kan få unike opplevelser, når isen spiller på lag.
Hele verselinjen er «Carpe diem quam minimum credula postero», det vil si «Grip dagen, stol så lite som mulig på den neste». På turskøyter er dette tilfelle i praksis. Når isen har lagt seg, og har blitt sterk nok til å kunne gå på med nødvendig kunnskap og utstyr, og før det kommer snø på den, oppstår gyldne turmuligheter. Ofte står det om timer.
Andre helga i mars var et slik tidspunkt. På fredags ettermiddagen, gikk jeg rundt Storøya. Her måtte jeg gå langs land, bølgene har brutt ned isen slik at det som var igjen var sterkt nok til å gå på.
Veldig klar og fin stålis. Det syns en hvit sprekk i isen, da ser jeg hvor tykk den faktisk er.
Det som er med turskøyter er at du bruker skiskoa, og har bindinger på skøytene. Fort gjort å vippe de av, slik som her hvor jeg måtte på land rundt et lite nes. Spesielt sko med BC bonden er nesten like gode å gå på som fjellsko.
Tok også av skøytene når jeg gikk tvers over Geitøya. GPS sporet er lastet opp på Skridsko.net som er et eldre svenskt system for de som går på turskøyter.
RegObs.no har også mye info om både snø og is. Lett å lese isen her, hit men ikke lengere….
Nesten skummelt klart, så bunn på 4-5 meter. Legg merke til sprekkene i isen, de gir mye informasjon om tykkelsen på isen. Blir kalt gardin, ikke sprekker i isen, da er du på veldig tynn is, og må bruke staven for å sjekk hvor tykk den er.
På lørdagens fellestur med Rollers var vi 13 stk. Dette er ruta vi gikk. Ofte er det enkel områder slik som her mellom øyer og land, at det dannes is i et basseng. Vi prøvde oss mot Utøya, men var for tynn is, til at en gruppe på 13, kunne gå begge veier. AEA97487-723E-445F-B94B-D009B8D93C3C.mp4Her filmer jeg mens de bare glir, fantastisk lyd fra ise, og en hører at den er tynnnere.
Det er mye press i isen, her har det blitt et telt, men ved vind kan det bli åpne sprekker, som blir fort større.
Søndagens nybegynnertur samlet nesten 40 stk.
Franklin er meget flink til å formidle sitt budskap. Mange lærte veldig mye på kort tid.
Pause med bål hører med på en slik tur.
Litt åpne råker, også kalt for vindbrønner.
Her er vi ved iskanten. Vinden bryter ned isen til den er sterk nok til å tåle vinden. Her kunne vi gå helt til kanten. Stavene brukes til å sjekke tykkelse på isen.
Franklin går litt, for så å stoppe og fortelle, så å gå ett stykke igjen.
Hold en arms avstand på isen. Her hadde det knaket litt, da mange klumpet seg rundt Franklin, som på forrige stopp hadde sagt, hold avstand…
Etter søndagens felles tur, ble Karianne, Jo og Nils med meg på en ny tur. Vi gikk mot Frognøya, på utrolig fine forhold, superglatt og hard is. Skrittstropp på sekken, isstav, ispigger og kasteline hører med.
Nyslipte skøyter var et must. Sjelden hard is. Jo sjekker mot en sprekk i isen, vinden har begynt å flytte et kjempestort flak ut i fjorden.
Pause i sola, på Bønsnes brygge, siden dette var en ekstra tur, delte vi broderlig det vi hadde igjen av drikke og mat. Var så varmt at vi satt bare i tøyet vi gikk i, selv om alle hadde med ekstra tøy i tilfelle vi gikk gjennom.
Det er en isskole på varsom.no – denne anbefales. Mer åpne råker mot Storøya, Normarka i bakgrunn.EE1C0578-A4F0-4575-88A2-CB8A2FAC17A4.mp4Hoppepassering av sprekk.
Søndagens tur, 27 km. De som gikk mest var oppe i nesten 50 km på en dag. Legg merke til at jeg har lagret et punkt 0057 ute på isen, dette på grunn av at det var vanskelig og finne et sted å passere over. 5426C112-9DA8-45C1-9ED6-001781C2094E.mp4Fantasisk flott filmet av Nils, både fotograf og objekt i motsatt rotasjon.
Vi møtte Terje på isen, en av de lokale som er veldig flink til å være tidlig utpå og nyte fin ny is.
For mer info: varsom.no og skiforeningens turskøytegruppe, Skridsko.net og ikke minst Rollers som holder til i Oslo, men som går turer i hele østlandsområdet.
Natt til mandag kom det snø, og eventyret var over for denne gang.
Bilder og film er tatt av Karianne Mortensen, Nils M. Huseby og meg selv.
0 kommentarer